Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Administrator

★XENFORO★
Sayfa Yöneticisi
Katılım
25 Ocak 2013
Mesajlar
1,654
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Konum
Esenyurt


YANIKSI DONDURMA



Yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezidir yanıksı dondurma. Antalya’nın Korkuteli ilçesine özgü olan yanıksı dondurma adını sütünün yanıklığından alır.

Antalya’nın kavurucu yaz sıcakları kendini iyiden iyiye hissettirdi. Bunaltıcı sıcaklarda elimizden içimizi serinletecek yiyecek ve içecekler düşmez oldu. Bu bazen karlama, bazen soğuk bir şerbet, bazen de dondurma oldu. Dondurma'ların arasında ise yanıksı dondurma sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlerin hep vazgeçilmezi oldu.

Yanıksı dondurma, içimizi serinletmenin yanı sıra yanıksı kokusu ile farklı bir damak tadı da sunuyor. Korkuteli ilçesine özgü olan ancak Antalya’da da yapılan bu dondurma adını yapılışı sırasında sütün yakılmasından aldı.


İŞİN SIRRI SANATKARLIKTA



Dondurma ustası, yanıksı dondurma yapabilmek için işe sütü kaynatmayla başlıyor. Kaynama işlemi sürerken usta kepçeyle sürekli sütü karıştırıyor. Sütün kaynamaya başlamasıyla birlikte ateşin ayarı ile kepçenin sütü karıştırma ayarı sürekli usta tarafından değiştiriliyor. Bu işlem sütün yanıklığının istenilen seviyeye gelmesine kadar devam ediyor. Usta, sütün yanıklığını istenilen seviyeye getirdiği zaman ocağın ateşini kısıp, karıştırma işlemine son veriyor ve sütü soğumaya bırakıyor. Yanma gibi yine istenilen seviyede soğutulan süt, bu kez dondurma olmak üzere makineye aktarılıyor.


SOĞUK SÜTTEN DONDURMAYA



Makinede sürekli karıştırılan süt, belirli bir zaman sonra yavaş yavaş dondurma'ya dönüşmeye başlıyor. Bu işlem, sütün tamamen dondurma halini almasına kadar devam ediyor. Dondurma makinesinin yaygın olmadığı dönemde bu iş el yordamıyla yapılıyordu. Dondurma ustası, sütü çevresi kar ya da soğuk su ile çevrili bir kaba koyup, eliyle sürekli karıştırıyordu. Kabın dışındaki soğukluk nedeniyle süt donuyor ve dondurma'ya dönüşüyordu.
 
Üst