Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Uykusuzluk genleri bozup 5 hastalığı çağırıyor!

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Uykusuzluğun, vücuttaki 711 genin bozulmasına neden olduğu kanıtlandı. Günde altı saatten az uyku; kalp-damar ve karaciğer hastalıkları ile kanser, diyabet ve bilinç bozukluğuna yol açıyor
Londra'da bulunan Surrey Üniversitesi'nde 26 kişi üzerinde yapılan araştırmada; uykusuzluğun genetiği değiştirdiği kanıtlandı.

BİR HAFTA UYUMADILAR
Prof. Dr. Derk-Jan Dijk'in başkanlığında yürütülen bu araştırmada; katılımcılar bir hafta boyunca uykusuz bırakıldı. Bir başka denek grubundakilerin ise bir hafta boyunca günde 8.5 saat uyuması sağlandı. Ardından deneklerin kanlarından gen örnekleri alındı. Yapılan bu araştırmanın sonucuna göre; uykusuz kalan deneklerin 711 geninde önemli değişikliklerin ve bozulmaların meydana geldiği saptandı. Fareler üzerinde yapılan başka bir araştırma ise önceki deneyin referansı oldu. Temel uyku düzenini belirleyen deneyde; önceki çalışmada oluşan bozuklukların aynısının gerçekleştiği doğrulandı.

CİDDİ SORUNLAR ÇIKIYOR
Öte yandan, yapılan çalışmalar; altı saatten az uyumanın ciddi sağlık problemlerine sebep olduğunu ortaya koydu. Uykusuzluğun; kanser, diyabet, kalp-damar, karaciğer hastalıkları ve bilinç bozuklukluklarına sebep olduğunun altı çizildi.

Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Celal Bayar Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı)
UYKUSUZLUK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZAR
Uykumuzu düzenleyen sistem bozulunca, ne yazık ki bağışıklık sistemimiz de bozuluyor. Tek tek tanımlayamayasak da; evet, uykusuzluk birçok genin yapısını bozuyor. Özellikle hamilelerde yaşanan uykusuzluğun, bebeği de önemli ölçülerde etkilediğini görüyoruz.

Prof. Dr. Hakan Kaynak (Uyku bozuklukları uzmanı)
İKİ SAAT AZ UYKU BİLE genleri etkiler
Uykusuz kalmakla; genlerimiz değişmiyor ama birtakım bozulmalar meydana geliyor. Bu durum da mutasyonlara sebep oluyor. Mutasyonların sonucunda da hastalıklar meydana geliyor. Sekiz saat değil de altı saat uyuyanda, yani iki saat eksik uyuyanda bile, bu bozulmalar ortaya çıkıyor. "Uyku da neymiş, boşuna uyuyoruz" ya da "Bir saat uyku bana yeter" diyenlere iyi bir cevaptır bu çalışma. Uyumayan insanda, doğal olarak uyku yoksunluğu ortaya çıkıyor ve gen ekspresyonları bozuluyor.

Dr. Nesrin Erçelen (Tıbbı genetik uzmanı)
KANSERE NEDEN OLABİLİR
Uykuda; hangi genlerin çalışıp çalışmadığını öğrenebiliyoruz. Vücut metabolizması ve kanserle, uyku arasında bir ilişkinin olduğunu görüyoruz. Yani genlerdeki sorunlar, bağışıklık sisteminini bozuyor, kansere neden olabiliyor.

Doç. Dr. İbrahim Bildirici (Acıbadem Maslak Hastanesi Perinatolog)
RASTGELE UYKU İLACI ALINMAMALI
Yetersiz uykunun; obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve bilişsel yetilerin azalması gibi negatif etkileri var. Ciddi uykusuzluk sorununun; obstrüktif uyku apnesi olan gebelerde, gebelik şekeri ve preeklampsi gibi bazı riskleri artırdığı da biliniyor. Gebelikte uykusuzluk sorunu varsa, bunun nedenleri araştırılmalıdır. Kulakburun- boğaz, göğüs hastalıkları, kardiyolojik ve psikiyatrik nedenlerin olup olmadığına bakılmalıdır. Bu arada rastgele uyku ilaçlarının alınması da uygun değildir.
 
Üst