Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Onlarda İnsandı Özeti CENGİZ DAĞCI

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
1. romanin konusu:

komünizm akimlarinin etkisinde bulunan kirim’in bir köyünde yaşayan çiftçi bir ailenin başindan geçen olaylar

2. romanin özeti:
kiziltaş köyü’nde yaşayan bekir çiftçi bir ailenin reisidir.karisi esma ve kizi ayşe ile mutlu sayilabilecek bir yaşam sürerler. Bekir’in bir de ineği vardir.adi macik… ayşe seyd’ali’nin oğlu remzi’yi sevmektedir tabiki karşilikli olarak. Bekir,bir gün kizinin evlenip gideceğini düşündükçe hüzünlenir,efkarlanir. Ayşe ile remzi bir gün gelinkaya’da karşilaşirlar ve konuşurlar. Ayşe’nin içinden ilik ilik bir şeyler akar.

bir gün bekir’in evinin karşisina iki adam gelir;biri yaşli ve sakalli,digeri gençtir. Adamlar bekir’in ayaklarina kapanip yalvarmaya başlarlar. Rus olduklarini ve ekmek parasi için iş aradiklarini söylerler. Bekir acir ve adamlari kendisine yardim için işe alir. Yaşli olan karl marks’a benzediği için bekir ona kala mala der.genç olanin adi ivandir. Ivan pek konuşmaz. Ruslar köye geldiklerinden beri birçok felaket başlarina gelmiştir. Macik hastalanir,iki tane kabak sürgüsü kurur,tarlalarinin üstünden devlet yol geçirmeye karar veriryakinlariyla aralari bozulur,ayşe’nin başina türlü feleketler gelir. Esma’nin canina tak eder artik ve kovmaya karar verirler ama aciyip vazgeçerler.
bu ruslar yüzünden sürgün edilirler,aşağilanirlar. Bekir kala mala ve ivan’i insan yerine koyar ama komalizma bunun karşiliğini vermez.
3. romanin ana fikri:

maksatlari ve maddi durumlari ne olursa olsun tanimadiğimiz insanlara evimizi açmamaliyiz. Insanlar ikiyüzlü ve nankörlerdir. Felaketler bilinmeyen ve tahmin edilemeyen şeylerden dolayi başimiza gelir.

4. romandaki olaylarin ve şahislarin değerlendirilmesi:
ayşe’nin remzi ile görüşmesi bekir!in moralini bozmuş; fakat ayşe’nin en çok hişuna giden de bu olmuştur.

ruslarin köye gelmesi bütün felaketlerin sebebidir.
macik’in hastalanmasiyla seyd’ali’nin bekir’e gerçekten kirgin olduğunu anlayabiliriz.
tarladan yol geçmesi bekir ve ailesini çok zor durumda birakmiş , komolizmanin yaklaştiği fikrini doğrulamiştir.
sürgün edilmeleri de her şeyin sonucudur.
bekir: Ailesini ve tarlasini çok seven,karisindan biraz korkan ve iyilik yanlisi bir insandir. Zayif ve çelimsiz biridir.
esma: Konuşmayi ve bağirmayi seven biridir.kizini devamli bekir’e karşi savunmuştur.
ayşe: çok güzel ve alimli bir kizdir. Aklinda hep remzi ile evlenmek vardir.
seyd’ali: Köyün çobanidir ve aslinda bekir’i sever ama ruslardan dolayi kizgindir.yardimsever bir kişiliğe sahiptir.
remzi: Yiğit bir gençtir ve ayşe’yi çok seviyor.
kala mala: Yaşli ve pis bir rustur. Hirsizlik yaparak insanlari zor durumda birakmayi sever. “ho ho” dan başka kelimeleri çok nadir kullanir.
ivan: Derin düşüncelere sahip bir rustur. O da babasi kala mala gibi hirsizdir
5. roman hakkinda şahsi görüşler:

romanin üstünde biraz daha çalişilsaydi daha sürükleyici olabilirdi. Yöresel dil ferçekten çok yerinde kullanilmiştir. Eser, bence tam bir yeşilçam klasiği olabilecek türdendir.

6. romanin yazari hakkinda kisa bilgi:

yazar 1914’de istanbulda doğdu.ilk,orta ve lise öğrenimini ortaköy’de tamamladi. Genelde turkiye’deki olaylari kendi tarziyla anlatmaya çalişmiştir. 1976’da istanbul’da ölmüştür.
 
Üst