Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Menapozda idrar yolları sağlığı

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Vajinal kuruluk, ağrı, ağrılı cinsel ilişki, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma ve urgency postmenopozal kadınlar arasında oldukça sıktır. Kadınlarda idrar kaçırma sıklığı yaş ile artmaktadır . Toplamda kadınların % 25'i istemsiz idrar kaçırma olduğu bildirilmiştir, bunların % 7'sinde anlamlı derecededir; kadınların % 50'si stres tip idrar kaçırmadan, %11'i urgency tipte idrar kaçırmadan ve % 36'sı mikst tip idrar kaçırmadan şikayetçidir.
Aşırı aktif mesanesi olan bazı kadınlarda lokal östrogen tedavisi fayda edebilir. Sistemik hormon tedavisi stres tip idrar kaçırmayı provoke edebilir ya da kötüleştirebilir. Ultra düşük doz transdermal estradiol ile tedavi idrar kaçırmayı ne arttırmış ne de azaltmıştır.
Sistemik hormon tedavisi kullanımı üriner inkontinansı önlememekle birlikte ürogenital atrofinin veya tekrarlayan alt idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde düşük doz lokal östrojenlere tercih edilmemektedir .
Mesane eğitimi ve yaşam stili değişimlerinden sonra lokal östrojenlerle kombine edilen antimuskarinik ilaçlar aşırı aktif mesane semptomları gösteren postmenopozal kadınlarda birinci basamak tedaviyi oluşturmaktadır. Stres tip idrar kaçırma şikayeti olan tüm kadınlar ilk aşamada pelvik taban kas eğitiminden yarar görecektir. Duloksetin, konservatif tedaviyle birlikte sinerjistik olarak işe yarayabilir. Ancak, birçok kadın en sonunda cerrahi tedavi edilir ve retropubik ve transobturator teyp en popüler prosedürlerdir. Sadece stres üriner inkontinansı olan kadınlarda sistemik östrojen tedavisinin rolü yoktur.
DOÇ. Dr. Tevfik YOLDEMİR
 
Üst