Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Kıllanma tedavisinde doğum kontrol hapları

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Mevcut oral kontraseptifler 20 ile 50 µg arasında değişen etinil estradiol ve farklı progesteronlar içermektedir. Tüm düşük doz oral kontraseptifler (20-35 µg arasında değişen etinil estradiol içerenler) sivilce ve kıllanma tedavisinde benzer etkinliğe sahiptirler. Estrojen doza bağlı SHBG artışına neden olsa da düşük ve yüksek doz haplar serbest testosteronu benzer derecede baskılamaktadır. Progestin komponentlerinin SHBG etkileri değişken olsa da genel klinik etkinliklerinde saptanabilecek bir fark bulunmamaktadır.

Günlük 20 µg etinil estradiol ve 150 µg norelgestromin salgılayan transdermal flaster ve günlük 15 µg etinil estradiol ve 120 µg etonogestrel salgılayan vaginal kontraseptif halka hirsutizm tedavisinde kullanılabilir. Flaster kullananlardaki ortalama serum etinil estradiol konsantrasyonu 35 µg etinil estradiol içeren oral kontraseptiften %60 daha yüksektir. SHBG artışı fazla olmasına rağmen androjen düzeylerindeki azalmada fark yoktur.
E-P kontraseptif kullanımına kontraendike durumlarda 3 ayda bir 150 mg IM veya 10-20 mg oral medroksiprogesteron asetat (MPA) kullanımı bir seçenek olabilir. LH süpresyonu ovaryen androjen yapımında belirgin azalma yapacak kadar etkilidir. Ayrıca testosteron klirensi MPA ile artmaktadır. Tedavi sırasında SHBG azalsa da androjen yapımındaki fazla düşüş serbest testosteron seviyesinin düşük olmasını sağlar.
DOÇ.DR.Tevfik YOLDEMİR.
 
Üst