Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Kas Kasılması

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Kas kasılmasında etkin rol oynayan iki faktör kalsiyum ve magnezyumundur. Kasın kasılmasının meydana gelmesinde, miyozin moleküllerinin başında meydana gelen çapraz köprülerin aktin miyofilamentini çekmesi rol oynar. Kasılan kasın boyunda kısalma meydana gelir ve bağlı bulunduğu kemiği çekmeye başlar. Kas kasılması için olması gereken enerji kaynağı ATP’dir ve bu enerjinin birçoğu çapraz köprülerin aktin filamentlerini çekilmesi aşamasında kullanılır. Kas kasılmasında asıl enerji kaynağı olan besinlerle alınmakta olan karbonhidrat, yağ ve proteinlerin oksidatif yıkımıyla oluşan ATP’dir. ATP’yi tekrar meydana getirebilmek için gerekli enerji kaynağı, kasların içinde birikmiş olan glikojenden gelmektedir.

Kasılma tipleri incelendiğinde iki tür kas kasılması dikkat çeker. Bunlar izometrik kasılma ve izotenik kasıldır. İzometrik kasılma, kasın boyunda etkin bir değişiklik meydana gelmez. İzotenik kasılma ise net bir yüke karrşı yapılan ve kasın boyunun kısalması ile sonuçlanan kas kasılmasıdır. Bunun yanında dikkat çeken diğer bir kas kasılması ise, tetanik kasılmadır. Tetanik kasılma ise uyarıların süratli bir biçimde yinelenmesi ile kasın gevşemeden devamlı kasılması halidir. Örneğin spazm ve kramp iskelet kasında dikkat çeken kasılma tetanik kasılmadır.
 

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
[h=1]Tromboflebit[/h]Venöz damarlarının iltihaplanmasıdır tıpta. Tromnoflebit venin (kirli kan damarları) çevresinde ki dokuların sebep olduğu enfeksiyonun neticesinde ya da bedenin bir noktasındaki enfeksiyonun odağı olan bakterilerin kanla öbür damarlara taşınması sonucunda ortaya çıkar. Sıklıkla bacakta meydana gelirler.
Tüm ileri ve kronik enfeksiyonlarda, ameliyat ile doğumun ardından vende trombüs – pıhtı oluşabilir. Böyle durumlarda tromboflebite sebep olur.
Tromboflebite, yatkınlığı bulunan venlerin içerisnde variköz hemoroidal venler, variköz bacak veni, pelvik venleri sıralayabiliriz.
Trommoflebitte ilhitabında reaksiyonu genelde olaysız olarak yatışmaktadır ve de emboli (pıhtı atma) fazla olmaz.
Flebotromboz farlıdır ve de ilhihaplı olmaz. Taronboflebit ile sıkça karıştırılır. Flebotrombozda vende oluşan pıhtılar ven etrafındaki dokuya yapılan darbenin ya da kimyevi tahrişin takibinde eşlik etmektedir. Bu iki rahatsızlıkta da kanın pıhtılaşması söz konusu olabilir. Flebotrombozun belirtisi şiddetli olmaz, ama tromboflebit genelde ataklar halinde başlamaktadır. Kramp şeklindeki ağrının ardından bacak şişer ve de morarmalar görülür. Venöz damarların belirginleşmesi ve de ateşlenme görülebilir.


Tromboflebit; akciğer embolisine ( ven duvarından kopmuş olan pıhtının akciğerin arterlerinde ani tıkanıklık yapmasının neticesinde) ve de septik embolinin (enkekle olan pıhtı bedende ayrı bir noktaya gidip enfeksiyona neden olur) oluşmasına neden olabilir.
Tedavisi, tromboflebit olan kısım yüksek bir noktaya kaldırılmalı. Rahatsız kişi kesinlikle dinlenmelidir. Antibiyotik, hekim kontrolü altında heparin ile ağrı giderici ilaçlar verilmektedir.
 
Üst