- Katılım
- 26 Ocak 2013
- Mesajlar
- 4,217
- Tepkime puanı
- 124
- Puanları
- 63
MALZEMELERİ
250 gram kuzu kıyma
250 gram pirinç
½ kase nohut
4 adet kabak
4 adet patlıcan
4 adet yeşil biber
4 adet kırmızı biber
1 adet domates
250 gram çeri domates
1 yemek kaşığı biber salçası
½ çay bardağı sıvı yağ
Limon sosu için:
3 diş sarımsak
1 adet limon
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
Tahin sosu için:
1 çay bardağı tahin
2 adet turunç
2 diş sarımsak
½ bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Dörder adet kabak, patlıcan, yeşil ve kırmızı biberin içi oyulur. 250 gram kıyma 250 gram pirinçle buluşturulur. Üzerine yarım kase nohut eklenir ve karabiber serpilir. Üzerine sıvı yağ dökülür ve bir yemek kaşığı biber salçası hazırlanan harç harmanlanır. Küp küp doğranan bir soyulmuş domates ile tuz serpilip harç karıştırılır. Tuzlu suya batırılan sebzeler iç harçla tek tek doldurulur ve ağızları çeri domates veya küçük hazırlanan yaprak sarmalarla kapatılır. Tencereye dizilen dolmalar az su koyularak pişirilmeye başlanır. Bir limon sıkılıp üzerine kıyılan 3 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı nane ve tuz eklenip karıştırılır. Limonlu naneli sos pişmekte olan dolmaların üzerine dökülüp pişirilmeye devam edilir. İki diş sarımsak incecik kıyılır. İki turunç ikiye bölünüp suyu sıkılır. Bir çay bardağı tahin ile turunç suyu çırpılır. Üzerine sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Hazırlanan sosun kıvamının koyu olması durumunda su ile inceltilir. Suyu süzülen ve limon dilimleriyle süslenen dolmaların yanında bir kase içinde tahinli sos yanında servis edilir.