Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Radyasyon Nedir?

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Radyoaktif element adı verilen bazı elementlerin, atom çekirdeğinin herhangi bir sebeple parçalanarak çevreye yaydığı alfa, beta ve gama gibi ışınlara radyasyon adı verilmektedir. Etrafa dağılan bu ışınlar, canlı hücreleri direk etkileyerek mutasyon adı verilen genlerdeki bozulmaya sebep olur.
Radyasyonun Zararları:
İnsan vücudu radyasyona maruz kaldığında ortalama 10 dakika sonra ilk belirtileri olan mide bulantısı ve kusmalar başlıyor. Radyasyonun miktarına göre bu belirtiler çoğalabiliyor.
Radyasyona maruz kalınması halinde deride, kıl köklerine radyasyonun ulaşması ile deri kanseri, gözlerinde katarakt oluşumu, tiroid bezi kanserleri, solunum sebebiyle karaciğer ve göğüs kanseri, sindirim borusuna ulaşan radyasyon sebebiyle mide bulantısı, kan kusma, ishal, kadınlarda yumurtalıkların zarar görmesiyle kısırlık, erkeklerde prostat ve testislerin zarar görmesi kısırlık ve yumurtalık kanserleri ile prostat testis kanserleri, kan dolaşım bozuklukları, kemik iliğine ulaşan radyasyon sebebi ile lösemi, yüksek ateş, saç kayıpları, sakat ve ölü çocuk doğumları gibi ciddi sorunlara sebep olur.
 

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
[h=1]Septik şok[/h]Septik şok, kana eğer bir enfeksiyonun girmesi söz konusu ise ve de beden içerisinde her yerde dolaşıyor ise, beden bunla mücadele etmeye başlar. İstenmemekte olan bakterileri öldürür. Ama bununla beraber endotoksin elenen maddeleri de salgılar.
Kanda endotoksinin var olması, kırmızı ve dokununca sıcaklık duygusunun hissedildiği cilt, titremek ve de ateşlenmek, kalp atışında artış ve de yüzeysel soluk almanın da dahil olduğu belirtiler ortaya çıkar. Genellikle bu belirtiler yarım saatle, bir, iki saat süresince sürmekte ve de daha sonra yerlerini soğumuş, yapışkanlaşmış bir tene, tansiyonun düşmesine, çok fazla susuzluğun oluşmasına, nefes de daralmaya, nefesin kesilmesi hallerine bırakıp son bulur.
Hemen acil yardımı çağırmalısınız. Septik şok, bir sürü tıbbi müdahalenin yapılmasının gerek olduğu, yaşamı tehlikeye atan aciliyeti olan bir haldir. Profesyonel yardımı çağırmalı ve de ambulans çağırıp gelmesini beklerken hasta kişiyi yatırıp sıcak tutun ve rahat olmasını sağlayın.


Profesyonel tıp insanları oksijene bağlayabilir, damardan sıvıyla tedavi yapılabilir ve de enfeksiyon ile mücadelenin sağlanması için antibiyotik ve de öbür ilaçlar da verilir. Problemin öneminin belirlenebilmesi için, antibiyotiğin verilmesinden evvel kan kültürünün yapılması gerekebilir.
 

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
[h=1]Ürtiker (Kurdeşen)[/h]Ürtiker, bedenin herhangi bir bölümünde gruplar şeklinde meydana gelen, soluk kırmızı renkleri olan kabarıklıklardır. Bu tür döküntüler bir kaç saat içinde gerilemeye başlar. Bunun yanında önceden çıkmış bir döküntü solarken, onun yerine yenileri çıkabilir. Ebatları bir kalem arkası büyüklüğü kadar olabildiği gibi, bir tabak büyüklüğünde de olabilir ve hepsi birleşip büyük bölgeler oluşturabilirler. Ürtikerler genelde kaşıntılıdır, ancak yanma ve batma hissi de meydana gelebilir.
Ürtiker kan plazmaları, derideki ufak damarlardan dışarı çıkması ile meydana gelir. Bu duruma histamin diye bilinen kimyasal maddenin salgılanması sebep olur. Histamin, mast hücresi denilen hücrelerden salgılanmaktadır. Histaminin salgılanmasına neden olan etkenler araştırıldığında, allerjik reaksiyonlar, yiyeceklerin içinde var olan birtakım kimyasal maddeler ve bir takım ilaçlar görülmüştür. Ancak bazı durumlar ürtikerin sebep olduğu saptanamayabilir.
Ürtiker yani kurdeşen hastalığı oldukça yaygın bir hastalık olup, insanların % 10–20 si yaşamı boyunca en az bir defa ürtiker atağı geçirmektedirler. Birçok ürtiker atak, bir kaç gün ya da haftada gerilemektedir. Ancak bazen de yıllarca sürebilmektedir.
Ürtiker yani kurdeşen göz çevresinde, dudaklarda, cinsel bölgede geliştiği için aşırı derecede bir şişliğe sebep olur. Bu durum kişileri tedirgin etmesine rağmen, genelde 24 saat içinde gerilemektedir. Ayrıca kişi nefes almakta ve yutkunmakta zorluk çekiyorsa kesinlikle, acilen bir doktora başvurulmalıdır.

Akut Ürtiker
Altı haftadan daha kısa süren ürtikerlere akut ürtiker denilmektedir. En çok karşılaşılan sebep gıdalar, ilaçlar, basınç, soğuk, güneş ışınları ve enfeksiyonlardır.
Gıdalar

Ürtikere en çok sebep olan gıdalar fındık, çikolata, balık, domates, yumurta ve süttür. Besinlere eklenen katkı maddeleri ve koruyucu maddeler Ürtikere sebep olabilir. Ayrıca pişmemiş besinlerin tüketilmesi de Ürtikere sebep olabilir.
İlaçlar
Kullanılan bazı antibiyotik, ağrı kesici, sakinleştirici ve idrar söktürücü ilaçlar genelde ürtikere sebep olur. Anti asit diye tabir edilen mide ilaçları, romatizma için kullanılan ilaçlar, vitaminler, göz ve kulak hastalıkları için kullanılan damlalar, kabızlık ilaçları, vajinal fitiller ürtiker sebebi olabilmektedir. Bu tür bir döküntünüz meydana geldiğinde, doktorunuza kullandığınız ilaçları söylemeniz ürtikerin tedavisi için son derece önemlidir.
Kronik ürtiker
Altı hafta geçmesine rağmen hala devam eden ürtikere kronik ürtiker denmektedir. Bu tip ürtikerin sebebini tespit etmek, akut ürtikere göre çok zor olmaktadır.
Ürtiker Tedavisi
Ürtiker tedavisi için, öncelikle ürtikere sebep olan etkenin ne olduğu belirlenmesi ve bu etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Ürtiker sebebi tespit edilip gerekli ilaç tedavisi uygulandıktan sonra, ürtiker tekrar nüksetmesin diye antihistaminik denilen ilaçlar genellikle ürtikerde iyileşmesini sağladığı gibi tekrar oluşumunu da engellemekte faydalıdır. Şiddetli derecede ürtiker vakalarında epinefrin veya kortizon enjeksiyonuna ihtiyaç duyulabilmektedir.
 
Üst