- Katılım
- 26 Ocak 2013
- Mesajlar
- 4,217
- Tepkime puanı
- 124
- Puanları
- 63
MALZEMELER
Hamuru için;
- 7 su bardağı dolusu un
- 2 paket instant maya (11 gr x 2 adet) (½ paket yaş maya (42 gr paketin yarısı)
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1,5 su bardağı tozşeker
- 1 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
- 1,5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (fındık içi de kullanabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı toz tarçın
- 1 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
- Un derin bir kaba aktarılır. 2 paket toz kuru maya paketi unun üzerine eklenir. (Piyasada kabartma tozu paketleri gibi paketlerde satılan toz mayanın kullanımı son derece pratiktir ve hamurun şekil almasını da çok kolaylaştırır)
- Un, tuz ve toz maya elle karıştırılır.
- Üzerine sırasıyla ılık su, yoğurt ve sıvıyağ ilave edilip yoğrulmaya başlanır. Yaklaşık 4-5 dakika yoğrulan hamur kulak memesinden biraz daha sert olacaktır.
- Hamur toparlanıp üzerine hafif nemli bir mutfak peçetesi serilerek oda sıcaklığında yaklaşık 25-3o dakika bekletilir.
- Dinlenerek kabarıp kıvama gelen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılır. Temiz mutfak tezgahının üzerine 1 yemek kaşığı kadar un serpilir.
- Hamur parçaları tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 20-25 santim, yani yemek tabağı büyüklüğünde açılır.
- Diğer taraftan, iç harcının hazırlanması için; şeker, üzüm, ceviz içi ve taçın bir kasede karıştırılır. Bu karışımdan 2 yemek kaşığı kadar alınıp açılmış olan hamurun üzerine serpiştirilir. Hamur ucundan başlanarak sarılıp rulo haline getirilir. Rulo keskin bir bıçakla iki pramak genişliğinde dilimlere ayrılır.
- Rulo parçaları yağlanmış fırın tepsisine yan yatırılarak dizilir. Rulolar üzerlerine hafifçe bastırılarak büyütülür. (kalan hamur parçalarına da aynı işlemler uygulanır)
- Üzerlerine fırça yardımıyla, hafifçe çırpılmış yumurta sarısı sürülür. 5 dakika önceden ısıtılıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar, 30 dakika pişirilip çıkarılır. Soğuyunca servise sunulur.