Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Prof dr atila karaalp farmokoloji bitkisel ilaçlara dikkat

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Atila Karaalp; Farmakoloji Uzmanı, Profesör Doktor, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi.
İlaçlarda Doğru ve bilinçli kullanım



Alternatif tıp: Bu sözü ne zaman duysam tüylerim diken diken oluyor hep. Neden mi? Açıklayayım:
Trafik tıkalı ve bir yere yetişmeniz lazım. Beyniniz hemen sizi hedefe hızla ulaştıracak farklı alternatif yollar aramaya başlar. Birine girersiniz bu yolların ve bir sonuca ulaşırsınız. Ancak tıp böyle bir benzetmeyle açıklayabileceğim bir yol değildir. Zira tıbbın yani bilimin alternatifi yoktur. Varsa eğer bir alternatifi, o yine bilimdir, tıptır. Bitkisel ürünleri kullanarak tedavi olmak, bazı ülkelerde gelenekselleşmiş yani binlerce yıldır uygulanmakta olan bazı yöntemlerle şifa bulmak tıbbın alternatifi olamaz.


Bilim bir bitkide tedavi edici bir maddenin olabileceğini asla reddetmez. Ancak bilim, bitkiyi oluşturan binlerce farklı kimyasal maddenin içinden hangisi bu etkiyi yapmaktadır araştırır ve o maddeyi bulur. Bitkinin tamamını kaynatıp içmekle tedavi edici maddenin yanı sıra, ne etkisi olduğunu bilemediğimiz binlerce farklı kimyasalı beraberinde almak bilimin kullanacağı bir yöntem değildir.


İlaç veya diğer bilimsel tedavilerin olmadığı (ve tamamen yokluktan) binlerce yıl öncesinde insanların geleneksel olarak geliştirmiş oldukları bazı yöntemler de tıbbın alternatifi değildir. Hele hele bu "alternatiflerin" bizim gibi, bu tür yöntemleri bilmeyen kültürlere, mucize yöntemmiş gibi sunulmasını asla kabul edemiyorum. Madem böyle bir yöntem vardı neden Çin'de insan ömrü 500 yıl olamadı günümüze kadar? sorusu hemen aklıma geliverir.


Bu tür konular tartışıldığında hep şu ikilem aklımı kurcalar: Bir yazar bir kitap yazmıştır, adı da "10 derste zengin olma sanatı" gibi birşeydir. Okumuşsunuzdur veya görmüşsünüzdür biryerlerde buna benzer kitapları. Neden zengin olma yöntemini para karşılığı satsın ki bir insan? Doğruysa söyledikleri o zaman zengin olsun kendisi ve bunu da para karşılığı satmasın o zaman. Eğer parayla satıyorsa, o zaman zengin olamamıştır hala, e o zaman da söylediği ya da iddia ettiği şeyler doğru değildir.


Aynı durum bu "alternatif tıp" olarak sunulan yöntemlerde de var. Herşeye iyi geldiği söylenen bitkiler varsa, neden o zaman hala bu hastalıklar devam ediyor. Eğer gerçekten iddia edildiği kadar etkili olsalardı, zaten bunu herkes kullanıyor olmaz mıydı (bilimsel çevreler de dahil)?


Kısacası tıbbın alternatifi yoktur, varsa bile o yine tıbbın kendisidir.
 
Üst