Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Kanser tedavisi öncesi seçenekler

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63
Embriyo Kriyoperzervasyonu

Birçok kadın spermlerin ileride kullanılmak üzere dondurulup korunabildiğinin (kriyoperezervasyon) farkında ve kendileri için de kanser tedavisi öncesi yumurtalarının dondurulup korunabileceği konusunu düşünmektedir. Son yıllarda yumurtaların kriyoprezervasyonunda başarı artmıştır. Embriyo kriyoprezervasyonu sonucunda oluşan gebelik sayısı oldukça fazladır. Gebelik oranı taze embriyoların IVF yoluyla uterusa transfer edilmesi sonucu gebeliğin oluşma oranına yakındır. Kanser tedavisi öncesi uygulanabilir ve pratik bir yöntemdir

Sperm Kriyoprezervasyonu

Sperm kriyoprezervasyonu erkeklerde üremeyi sağlamak için uygulanabilir bir yöntemdir. Kemoterapi veya radyoterapi almaya hazırlanan erkekler semen örneklerini aldırıp sperm bankalarında kriyoprezervasyon ile koruyabilir. Spermler daha sonra birçok yöntemle (inseminasyon, IVF ..) kullanılarak gebelik sağlanabilir.

Ne yazık ki kanserin kendisi semen kalitesini etkileyebilir. Kanserli bir erkeğin semeni azalmış bir sperm sayısı motilitesi ve morfolojisine sahip. Bu değişiklikler spermin bir yumurtayı dölleme yeteneğini azaltabilir.Bu azalmaya rağmen de kriyoprezervasyon göz önünde bulundurulmalı çünkü günümüz şartlarında çok az sayıda sperm kullanılarak yardımcı üreme teknikleri ile gebelikler sağlanabiliyor. Semen kalitesi kaç tane örneğin dondurularak saklanabileğine karar verme konusunda önemlidir fakat minimum 4 örnek almak gerekmektedir.Gebelik oranları uygun terapiler ile %45lere kadar çıkabilir fakat semen kalitesi erkeğin yaşı sağlık durumu ve uygulanan infertilite programı ile değişebilir . Doğru infertilite programını uygulamak çok önemli, çünkü bir kere dondurulmuş semen örnekleri kullanılınca daha başka örnekler elde etmek çok zor olacak.
DOÇ. DR. Tevfik YOLDEMİR
 
Üst