Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Eçeverya - Saksı Güzeli (Echeveria)

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63


Damkoruğugillerdendir. Ana vatanı Orta Amerika ile Güney Amerika'nun kuzey bölgeleridir. Tüm dünyaya yayılmış 150 civarında türü bulunmaktadır. Etli ve sulu bitki türlerindendir. Eçeverya türleri çok iyi salon ve balkon bitkileri olup eskiden beri Türk bahçelerinin özellikle havuz kenarlarını süsleyen çiçekler arasında yer almışlardır. Çoğu eçeverya türü gövdesiz ya da çok kısa gövdelidir. Etli yaprakları donuk yeşilden parlak pembeye ve hatta mora kadar renklerde, 40 cm çapı bulan rozetler oluştururlar. Bu rozetin üzerinde uzayan saplarda açan uzun ömürlü çiçeklerinin rengi, eçeveryanın türüne göre kırmızı, pembe yada turuncu olur. Çiçek açma mevsimi de türlere göre ilkbahar, yaz ya da sonbahar olarak değişkenlik gösterir. Eçeveryaların yeni yetişmekte olan küçük örnekleri, çiçekçilerde satışa çıkarılmaktadır.
Eçeveryaların üretimi tohumlarıyla veya piçlerinin dallandırılmasıyla olur.

Eçeveryanın yetiştirilmesi için gereken şartlar:
Toprak: Eçeveryalar zengince karışımlı toprağı sever. Uygun toprak hazırlamak için, bahçe toprağına yaprak çürüntüsü ve kaba deve kumu karıştırılır.
Su: Çiçek açtığı dönemlerde bol bol sulanmalı, çiçek açma dönemi bitince verilen su biraz azaltılmalıdır. Kışın bitkiye daha az su verilir.
Işık: Eçeveryalar, güneşli, havadar ve çok aydınlık yerleri severler.
Sıcaklık: Serin ortamları seven bitki, kışın en düşük 5C'ye kadar dayanabilir.
Gübre: Ayda bir kez standart sıvı gübre verilir.
Saksı Değiştirme: İki yılda bir ilkbahar mevsiminde kökleri saksısını doldurmuşsa, bitkinin saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilirken, yukarıda tanımı verilen uygun toprak eklenir. Artık saksı değiştirilmek istenmiyorsa, kökleri zedelenmeden özenle tüm toprağı çıkarılır, kökleri biraz kırpıldıktan sonra uygun toprak eklenerek aynı saksıya dikilir.
 
Üst