Mayis60FM - Şarkı Sözleri , Flatcast Tema

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

1 mayıs tarihi

Eylül

Administrator
Sayfa Yöneticisi
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
4,217
Tepkime puanı
124
Puanları
63



1 Mayıs İşçi Bayramı yarın.1 Mayıs İşçi Bayramı için geri sayım başladı.1 Mayıs İşçi Bayramı için Google yeni bir Doodle hazırladı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı için Google Doodle hazırladı mı merakla bekliyoruz.Google Doodle çalışması için ne durumda olacak detaylar için yarını bekliyoruz.






Türkiye‘de 1 Mayıs kutlamaları Osmanlıya kadar uzanmaktadır. Genellikle bir tarım toplumu olan Osmanlı da işçi örgütlenmesinin en yoğun olduğu yer Selanik’ti. 1991 tarihinde liman tütün ve pamuk işçileri burada 1 Mayıs’ı kutladılar.

İstanbul da ilk 1 Mayıs kutlaması 1912 de gerçekleşti. Ve bunun akabinde 1923 yılında 1 Mayıs yasal olarak (İşçi Bayramı) olarak ilan edildi.

Ancak 1924’te kitlesel olarak 1 Mayıs kutlamaları hükümet tarafından yasaklandı. Bir sene sonrasında 1925’te (Takrir-i Sükun Yasası) İşçi Bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar 1 Mayıs kutlanamadı.

Tarih 1935’i gösterdiğinde ( Bahar ve Çiçek Bayramı) adı altında 1 mayıs ücretsiz izin günü ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nde İşçi Bayramları yüzyılın ikinci yarısından itibaren hareket kazanmaya başladı.

Uzun bir aradan sonra 1976 da Taksim Meydanında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu öncülüğünde tarafından 1 Mayıs kutlandı.

En geniş katılımlı 1 Mayıs Taksimde 1977 yılında kutlandı. Yaklaşık 500 bin kişilik bir katılımla gerçekleşti. Ancak göstericilerin üzerine ateş açıldı. İşçilerden 34 ü açılan ateş ve ezilmeler sonucunda hayatını kaybetti ve bu olay Türkiye tarihine (Kanlı 1 Mayıs) olarak geçti. Yapılanlar MİT tarafından Başbakan Süleyman Demirel e darbe hazırlığı olarak bildirilince Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun derhal resen emekliye sevkedildi.
 
Üst